Nye regler for indhold i det digitale kommunikationslandskab

I “gamle dage”, når et produktionsselskab skulle udgive en ny plade, havde de typisk tre lanceringer at støtte udgivelsen op med: lanceringen af den første radiosingle, lanceringen af den første musikvideo og så selve pladeudgivelsen. Da Universal udgav Justin Timberlakes sidste nye album, talte de 76 lanceringer inden selve pladen kom på gaden, inklusiv download af ringetoner, streaming af pre-release sange og videoer og andet eksklusivt indhold til download. Dette er et meget håndgribeligt eksempel på, hvordan medielandskabet har ændret sig bare i løbet af de sidste få år.

Build it and they will come, sagde Oscar Höglund i sit oplæg om det digitale medielandskab. Men så enkelt er det selvfølgelig ikke helt.  For at det skal virke, er det vigtigt at forstå hele den digitale kommunikationsproces.

Først og fremmest skal vi forstå distributionen. Som fx de svenske gratisaviser viser, de har forstået, når de linker til et relateret videoklip i en faktaboks ved siden af artiklen: de ved, at de fleste gratisavislæsere sidder i et tog eller en bus med deres internetopkoblede mobil i lommen og masser af tid at fylde ud. Oscar understregede faktisk, at gratisaviser og andre on-the-go medier vil blive vigtige i forhold til at drive involvering på mobilplatformene i fremtiden. Der er her fokus på mobilen som det bedste kontaktpunkt i det, der ofte omtales “The third place” – rummet hvor vi hverken er hjemme eller på arbejde; faktisk også i dag det eneste sted hvor vi ikke har computeren ved hånden.

I forhold til distributionen er forståelsen af brugssituationen essentiel. Indholdet skal tilpasses den kontekst, det modtages i. Derfor beskrev Oscar også, hvordan eksempelvis et videoklips længde bør variere fra platform til platform. Et mobilklip bør eksempelvis ikke være længede end 3-5 minutter, mens vores koncentrationsinterval på computeren kan strækkes til 10min op til en time alt efter tid på dagen og indholdets appel.  

Vi skal også forstå forbrugeradfærden. Hvis man arbejder med videoindhold på de digitale platforme, er det fx vigtigt at vide, at primetime for mobilt videoindhold er et helt andet tidsrum end for web-tv, som igen er et andet tidspunkt end primetime i traditionelt tv.

Og så er det selvfølgelig essentielt at forstå logikken bag det enkelte digitale medie, så man kan udnytte mediets medialitet på en konstruktiv og positiv måde. Eksempelvis er vores mobiltelefoner et meget nært og personligt medie for os, og det er er vigtigt at respektere denne ‘privatsfære’, når man leverer mobilt indhold. 

Når vi har forstået mediet, forbrugeren og forbrugsprocessen, så er chancen for at skabe digitale løsninger, der aktiverer og engagerer modtageren forbedret betragteligt. Og for at slutte af med Master Yoda’s ord: Do or do not, there is no try!

Advertisements
Tagged , , , , ,

One thought on “Nye regler for indhold i det digitale kommunikationslandskab

  1. […] Nye regler for indhold i det digitale kommunikationslandskab … […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: