Apple iAd og Google Admob i konkurrence om den digitale reklameplatform

Den digitale reklameplatform står allerede nu over for en ny forandring. Vi ser en rivende udvikling, hvor mobiltelefonen ikke længere blot fungerer som et kontaktskabende medium, men i højere grad et medium, som åbner dørene op for nye kommunikations- og distributionsmuligheder. Ifølge ITU (The International Telecommunication Union) forventes det endda, at ”Det mobile Web” via bærbar og smartphones vil overtage desktopcomputerens Web inden for de næste 5 år.

I modsætning til US og Japan, som allerede er godt i gang, befinder Europa sig stadig i opstartsfasen i brugen af mobil markedsføring.  En rapport for eBusiness Channel and Strategy Professionals viser, at kun 16 % af online brugere i Europa bruger deres mobil i forbindelse med shoppe-relaterede aktiviteter, dvs. informationssøgning, tjekke en butiks lokation eller købe et produkt. Dette skal dog sammenholdes med en undersøgelse fra Akamai, hvor nye tal viser, at 30 % af Europas forbrugere har tænkt sig at bruge deres mobil til e-handel inden for de næste 12 måneder.

Apple forsøger at udelukke Google

Den globale konkurrence om nye markedsandele skærper til, og rivaliseringen mellem giganterne Apple og Google er for alvor i gang. Fra at være partnere er de to aktører nu direkte konkurrenter på flere områder. Google laver nu også styresystemer og telefoner, og Apple har købt firmaer, der leverer mobilannoncer og kortteknologi. Det er helt tydeligt, at Apple er i gang med at gøre sig uafhængig af Googles løsninger. I dag står Google for 70 % af al computersøgning – en status, som Apple ønsker at ændre med det digitale paradigmeskift.

Den stigende brug af iPhones har medført, at traditionel søgning som Google ikke bruges i samme omfang som før. I stedet vælger forbrugerne at benytte sig af de utallige applikationer fra App Store, som kan give dem samme svar. Skal man fx finde en restaurant, går man ikke længere på Google, men åbner derimod en applikation, som indeholder en oversigt over restauranter fordelt på type, geografi, prisniveau, etc. Således formår Apple at flytte den digitale markedsføring til den mobile platform, hvor placering af reklamer i applikationer nu er den nye buzz.

 

Hvem bliver markedsleder inden for mobil markedsføring?

Ved opkøb af reklamefirmaet Quattro Wireless kunne Apple i foråret præsentere os for deres nye mobile reklameplatform iAd, som skal give annoncører en unik mulighed for at arbejde med digital reklame på det mobile net. Baseret på Apples mange værdifulde data om iPhone-brugere, er det nu muligt at målrette kommunikationen ved at placere bannere i netop den applikation, som den ønskede målgruppe har downloadet. Annoncørens banner vil dermed have relevant indhold for brugerne, hvad enten de læser nyheder, spiller spil eller tjekker lokal vejrudsigt.

Apple iAd er i konkurrence med Google, der i foråret opkøbte annoncefirmaet AdMob, som er Googles mobile reklameplatform – og en af de største leverandører til reklamer i applikationer. Den helt store forskel på Apple iAd og Google Admob er, at iAd-annoncerne er interaktive og åbner i selve applikationen, mens almindelige annoncer fra for eksempel Admob lukker programmet og åbner Safari. Det vil sige, at man ved brug af iAd-reklamebannere ikke risikerer at blive ført videre ind i en browser til websites, man ikke kender. På iPhonen vil man ved et enkelt klik i højre hjørne kunne forlade reklamebudskabet og være tilbage til den oprindelige applikation – alt sammen nemt, enkelt og uden frygt for virus.

Til trods for at Apples brandværdi er i kraftig vækst, har Google dog den konkurrencemæssige fordel, at deres Android styresystem tilbydes til en bred vifte af smartphone brands. Ifølge IDU (International Data Corporation) kunne Apple kun sætte sig på 14,4% af smartphone-markedet i 2009, mens Nokia toppede med en markedsandel på 38,9% efterfulgt af Research in Motion med 19,8 %. Apple er begrænset til iPhone og tilknyttede iAd netværk, hvilket kan være en fordel for Google Admob.

iAd møder kritik fra omverden

Apple er før blevet anklaget for at udvikle et lukket kredsløb, som forhindrer konkurrenternes indblanding. Ved implementering af iAd videreudvikler Apple deres forretningsmodel, hvilket igen får de finansielle analytikere til at løfte pegefingeren. Den amerikanske gigant bliver denne gang kritiseret for at sætte deres troværdighed på spil. ”Hvis du stoler på Apple, kan du også stole på annoncørerne”, sådan lyder kritikken og advarslen. Brugerne vil med høj sandsynlighed føle tryghed ved en iAd annoncering, da de ved tryk på et banner hverken vil blive navigeret væk fra deres applikation eller risikerer virus. Skabes der først tryghed til de online bannere, øges klikraten pr. banner og dermed omsætningen til glæde for annoncører, udviklere og ikke mindst Apple selv. Vi vil måske endda opleve en udvikling, hvor annoncørerne ser iAd-markedsføring som et kvalitetsstempel. Derved opnår forbrugerne deres sikkerhed, annoncørerne omsætning og Apple en unik konkurrencemæssig fordel.

Foruden analytikerne, møder Apple nu også kritik fra sine konkurrenter. AdMob hæfter sig ved Apples nye retningslinjer for deres applikationsudviklere til styresystemet iOS, som i realiteten ser ud til at forhindre Google i at sælge annoncer på iPhones. Ifølge Apple vil data kun blive sendt til ”en uafhængig reklameserviceyder, hvis primære forretning er at sælge mobilreklamer. Og det skal være et firma, der ikke er tilknyttet en udvikler eller distributør af mobilt udstyr eller mobile operationssystemer”. Med andre ord, Apple udelukker Google, da de nu ejer AdMob samt står bag mobilen Nexus One og styresystemet Android. At indhente data om brugen af applikationer og analysere sig til målrettede reklamer er en af Googles spidskompetencer, som Apple nu sætter ud af funktion.

Med denne udvikling kan kampen om kunderne og annoncørerne tage en helt ny drejning. En drejning som vi her i Carat Deep Blue fortsat vil følge på tæt hold.

Advertisements
Tagged , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: