Målgruppesegmenter – en speget affære

Hvordan ser en økolog ud i dag?

Det er efterhånden længe siden økologer var sådan nogle langhårede hippier med guitar under armen, som boede i bofællesskaber og dyrkede deres egne grøntsager, og knap så længe siden vi sagde ”vis mig dit køleskab” og jeg skal sige dig, hvem du er. I dag er guitaren skiftet ud med pastamaskine og kaffemølle.

Carat Deep Blues analyse Mennesket bag forbrugeren af kerneøkologernes holdning og købsadfærd viser, at nutidens kerneøkologer er moderne og komplekse forbrugere. De zapper rundt mellem ”identiteter” alt afhængig af situation; den ene dag sætter de tænderne i en stadionplatte med vennerne og den næste, sidder de med kæresten på Noma og nipper til en foie gras.

Det er med andre ord blevet vanskeligt at segmentere forbrugerne, og økologerne er absolut ingen undtagelse.

Forestil dig Lars, far til tre. Han er travlt på indkøbsturen og vil gerne købe de økologiske kartofler, men hvis de er fyldt med jord og ”besværlige”, vælger han de ”pæne og rene” konventionelle. Når han er alene derhjemme hyggelæser han gourmetkogebøger. Børnene får ikke Havre Fras pga. stråforkorter og til jul køber han kun Navelsappelsiner fra Grækenland, fordi de smager bedst.

Lars er et godt eksempel på, hvor svært det er at arbejde med målgruppesegmenter; hvem er det vi skal tale til? Er det faren med stort F, som vil det bedste for børnenes sundhed, den travle convenience indkøber, der vælger det, der ser bedst ud på hylden, eller feinschmeckeren, der søger inspiration til nye smagssammensætninger?

Denne kompleksitet gør det vanskeligt at målrette produkt, budskab og kommunikation mod klare segmenter. Det bliver derfor stadig mere vigtigt at tænke i situationer og mødesteder med forbrugerne. Hvis man som økologisk producent skal have en chance for at blive set, valgt og foretrukket, skal man altså være til stede og kunne byde ind med noget på alle hylder i økologens univers.

Dog peger analysen på, at kerneøkologerne trods forskellige segmenter har det til fælles, at de er kvalitetsbevidste og meget engagerede i mad. Nutidens økologer er altså i højere grad moderne madentusiaster med gaskomfur og gourmet salt end de er idealistiske øko-freaks med bål i baghaven.

Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: